Innehåll
24/5/2025

17 sätt att öka konverteringen på hemsidan

Från besökare till kund – här får du 17 smarta och praktiska tips som ökar chansen att dina användare konverterar istället för att lämna webbplatsen tomhänta.

Vill du omvandla fler besökare till kunder? Då gäller det att skapa en sömlös och engagerande kundresa – från första klicket till färdig affär.

Vi guidar dig till hur du enkelt ökar konverteringsgraden genom att skapa en tydlig röd tråd på din webbplats. Med rätt strategi leder du besökarna hela vägen från landningssida till konvertering.

Här är våra smartaste tips för att jobba mer konverteringsdrivet under 2025.

Så omvandlar du besökare till kunder – 17 tips

Ju snabbare din webbsajt visas, desto större är chansen att besökaren stannar kvar. Här är mätexempel från Räkna Ut.

1. Snabba webbsajter konverterar bättre

Visste du att webbsajter som laddar inom en sekund har en genomsnittlig konverteringsgrad som är 2,5x högre än webbsajter som laddar inom fem sekunder?

En webbsajt som laddar snabbt ger ett positivt intryck på besökaren och minskar risken att denne tröttnar på att vänta på att sidan ska ladda klart. Faktum är, att det idag är en nödvändighet för webbsajter att ladda snabbt då det förväntas av både besökare och är en stor rankingfaktor hos Google.

Det är helt enkelt en hygienfaktor som absolut inte får ignoreras. När användare förväntar sig omedelbar respons går det inte att vara långsam. När förtroendet brister redan vid första besöket är det svårt att få en andra chans i dagens blixtsnabba samhälle.

Tacksamt nog finns det många åtgärder för långsamma webbsajter. Här är några knep för att göra just din sajt snabbare:

  • Använd storleksanpassade bilder och använd komprimering för att minska filstorlekar. Det är också viktigt att använda rätt bildformat som JPG i kombination med WEBP för de webbläsare som stöder det.
  • Minska användningen av skript som körs på webbsajten. Det är en avancerad åtgärd som kräver insyn i hur sajten fungerar, men att exempelvis stänga av onödiga tillägg i Wordpress är ett sätt.
  • Använd cache-funktioner för att lagra delar av webbsajten hos återkommande besökare så att sajten laddar utan att behöva hämta allt från servern varje gång. Du kan även cachelagra direkt på servern.
  • Med en CDN-tjänst lagrar du bilder, videor och andra stora filer på en separat server som laddar informationen mycket snabbare än webbhotellet. Exempel på en billig och bra tjänst är Bunny CDN.
  • Är webbhotellet riktigt långsamt kan du byta till en annan tjänst. Det är ett drastiskt alternativ som bara ska användas i undantagsfall – men ibland är det enda alternativet när allt annat testats.

Att arbeta med webbsajtens hastighet är en löpande process som aldrig tar slut. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights och Lighthouse (i Google Chrome) för att undersöka sajthastigheten, och håll ett öga på rapporterna i Google Search Console för insikter i hur sajten fungerar.

Lästips: Vad betyder konvertering och konverteringsgrad? Vi reder ut begreppen åt dig

2. Mobilanpassade webbsajter är ett måste

En mobilanpassad webbsajt är ett absolut måste för en modern webbsajt. Inte bara det, även med en design som fungerar på mobiltelefoner gäller det att hela tiden förstå om det nuvarande upplägget fungerar optimalt eller inte.

Med nära 60 procent av den globala internettrafiken som mobil från tusentals olika modeller är det viktigt webbsajten inte bara är funktionell, den måste även fungera korrekt på alla skärmstorlekar och upplösningar.

En webbsajt som inte är fullt optimerad för mobiltelefoner, och i viss utsträckning större skärmar som surfplattor, kan i värsta fall förlora 6 av 10 potentiella kunder.

Här är några saker du bör tänka på kring mobilvänlig sajtdesign:

  • Säkerställ att all text är lättläst på mindre skärmar utan att användaren behöver zooma in.
  • Designa knappar och länkar så att de är tillräckligt stora och har tillräckligt med utrymme runt sig för att vara lätta att trycka på med ett finger.
  • Förenkla navigationsmenyerna för mobila enheter, eventuellt genom en så kallad "hamburgermeny".
  • Testa alltid landningssidor och hela köpflödet noggrant i mobilt läge innan de publiceras eller efter större uppdateringar.
  • Säkerställ att viktig information i större grad hamnar högt upp på sidan eftersom mobila skärmar är små och kräver mer skrollande för att saker ska synas.

Att arbeta med en mobilanpassad design är utmanande för alla sajtägare. Från de minsta till de största. Det viktiga är att ha en fungerande design för mobila skärmar som start, därefter kan du steg för steg göra den bättre.

Med CTAs som är lätta att se och förstå ökar chansen att besökaren klickar där du vill.

3. Vägled besökarna till handling med tydliga CTAs

En "Call-To-Action", eller bara kort "CTA", är en uppmaning för besökaren att göra något. Ofta i kombination med text, bild och en knapp. Exempel på text kan vara "Köp nu", "Begär en offert" eller "Ladda ner vår guide".

Målet med en CTA är att den ska vara strategiskt placerad så att man känner en vilja att klicka på den vid rätt tillfälle, och driva besökare mot ett tydligt konverteringsmål. Besökare som inte vet vad de ska göra som nästa steg på en sida riskerar i hög grad att lämna sidan.

Med en tydlig CTA visar du besökaren var den bör klicka som nästa steg och överlämnar den kognitiva belastningen till webbsajten. Besökaren behöver helt enkelt inte tänka själv.

Att göra en riktigt bra CTA är att hela tiden hitta den fina balansen mellan etik och design – att skapa ett lockande budskap samtidigt som det är visuellt tilltalande. Rätt ordval och färger kan göra stor skillnad för konverteringen.

Undvik att använda för många CTAs på samma sida. Vi vill inte ge besökare för många valmöjligheter eftersom det gör att den röda tråden, och därmed en tydlig väg framåt, försvinner.

Här är några bra tips på hur du får CTAs att fungera på din webbsajt:

  • Använd en aktiv och uppmanande text som talar direkt till besökaren och tydligt kommunicerar värdet av att klicka (t.ex. "Få din kostnadsfria e-bok").
  • Gör CTA-knappar visuellt framträdande genom att använda kontrasterande färger, tillräcklig storlek och strategisk placering så att de är lätta att hitta.
  • Texten på CTA-knappen bör vara kort, koncis och tydligt beskriva vad som händer när användaren klickar.
  • Testa regelbundet olika formuleringar, färger, former och placeringar av CTAs genom A/B-testning för att se vad som fungerar bäst för just din målgrupp.

Det är bra att hela tiden leka med nya varianter, former och typer av uppmaningar på webbsajten. Det finns hela tiden potential att göra en CTA lite bättre – utforska och A/B-testa för att hitta de som fungerar bäst för dig.

4. Enkel navigering underlättar för besökaren

En välstrukturerad och intuitiv navigering genom sajten är ett måste för att ge besökare en positiv användarupplevelse. När en besökare snabbt och utan ansträngning hittar informationen eller produkterna de söker ökar konverteringsgraden.

Med komplicerad och ologisk navigering ökar frustrationen och risken ökar att besökare ger upp och helt lämnar webbsajten utan att konvertera.

Din målsättning med navigeringen är att skapa snabba vägar dit besökare vill nå, med minimalt antal klick och en vägvisande tydlighet.

Använd en tydlig huvudmeny, en effektiv sökfunktion och så kallade "breadcrumbs" högst upp på varje sida för att ge besökare valmöjligheter. Tydlig internlänkning som lyfter fram viktiga sidor på sidan är också mycket viktig.

Här är några tips på hur du använder praktisk navigering för besökare:

  • Använd en logisk och konsekvent menystruktur med tydliga och igenkännbara kategorinamn.
  • Implementera en väl synlig och framförallt effektiv sökfunktion, särskilt om webbplatsen har ett stort produktutbud eller mycket innehåll.
  • Använd tydliga kategorier och överväg att erbjuda filtrerings- och sorteringsmöjligheter på produktsidor för att underlätta för besökaren att specificera sina sökningar.
  • Undvik ett överlastat och rörigt upplägg. För många distraherande element, länkar eller valmöjligheter i navigeringen kan förvirra snarare än hjälpa.

Att arbeta med navigeringen är en djupare process än många initialt tror. Det är en vetskap att få rätt på internlänkning, söken och toppnavigeringen – men när pusselbitarna faller på plats är effekten också mycket tydlig.

En tydlig och klar bild på produkten i fråga lyfter artikeln till rätt nivåer. Här är ett exempel från Teknikveckan.

5. Använd högkvalitativa bilder och videor

Använd högupplösta, representativa och skarpa bilder som är enkla att förstå. Varje enskild bild på webbsajten måste fylla ett syfte – att lyfta fram din produkt på ett sätt som gör den lockande och åtråvärd.

Bäst är att visa din produkt i en kontext där den används, istället för att isolera produkten mot exempelvis en enkelfärgad bakgrund. Visa hur den används och framför allt, att den används. Det hjälper kunden att visualisera hur de själva använder din produkt och skapar en positiv, emotionell koppling redan innan de har konverterat.

Viktigt är att alla bilder på webbsajten håller samma höga kvalitet och stil. Se till att sajten ger ett enhetligt intryck med en visuell representation som stärker ditt varumärke. Dina produkter. Och din position på marknaden.

Här är några saker att överväga när du arbetar med bilder:

  • Inkludera möjligheten att zooma in på detaljer i bilderna.
  • Överväg att använda 360-gradersvyer, korta demonstrationsvideor eller till och med 3D-modeller för att ge besökarna en mer interaktiv och fullständig visuell upplevelse av produkten.  
  • Se till att alla bilder och videor är optimerade för webben (komprimerade) så att de inte onödigt saktar ner sidans laddningstid.
  • Även på landningssidor och informationssidor bör bilder och grafik användas för att stödja och förstärka budskapet, göra innehållet mer engagerande och lättare att ta till sig.

Att arbeta med bilder kan vara tidskrävande och i vissa fall kräva en del tekniskt kunnande. Alla har inte möjlighet att köpa en professionell tjänst för exempelvis produktfotografering. Gör vad du kan nu, och gör det ännu bättre senare.

6. Använd texter som fokuserar på nytta och lösningar

Precis som med bilder är det viktigt att alla sajtens texter fyller ett syfte. Från produkttexter till rubriker och CTA:er – allt måste tydligt kommunicera värdet för kunden.

Beskriv extra vad produkten eller tjänster gör, och lyft fram vilka problem den löser.

Framhäv alla fördelar och positiva användningsområden. Undvik avancerade förklaringar och termer. Specifikationer är bra, men inte högst upp på sidorna.

Tänk på att hur något sägs, vilket kallas för "tone of voice", är minst lika betydelsefullt som vad som sägs. Anpassa tonen till din målgrupp och bygg releationer genom att skapa en resonans med potentiella kunder.

Skriv texter som direkt adresserar besökarnas specifika "pain points" och utmaningar.

Här är några praktiska tips på hur du arbetar med texter:

  • Använd tydliga rubriker och underrubriker för att strukturera texten och göra den lättare att skanna av.  
  • Var kortfattad där det är möjligt och fokusera på det som är viktigast för kunden – kundnyttan.  
  • För produktbeskrivningar, sträva efter en balans där tillräckligt med detaljer ges för att kunden ska känna sig informerad, men utan att texten blir överväldigande lång eller teknisk.  
  • Använd punktlistor för att bryta ner information och framhäva viktiga egenskaper eller fördelar, vilket ökar läsbarheten.

Kämpar du med att få rätt på sajtens copy? En bra copywriter hjälper dig att skapa texterna webbsajten behöver för att möta rätt målgrupp och tydligt kommunicera rätt budskap på nivån du vill ha.

Använd riktiga omdömen från kunder som tycker om dina produkter och tjänster. Här är ett exempel från Green Monkey Film.

7. Omdömen visar att andra litar på dig

Använd omdömen från riktiga kunder till att visa besökare att just dina produkter och tjänster är värda att skaffa. Sociala bevis är bra för konverteringsgraden eftersom människor tenderar att följa andras beteenden. Särskilt i situationer när vi känner oss osäkra.

Genom att visa positiva omdömen, rekommendationer och andra signaler som indikerar att just din produkt eller tjänst är populär, ökar chansen att kunderna konverterar.

Omdömen och rekommendationer ökar även besökarnas förtroende samtidigt som de skapar en känsla av säkerhet.

Undvik överdrivna påståenden och uppenbart falska testimonials. Det kan snabbt slå tillbaka genom att skada förtroendet mer än om det inte fanns några sociala bevis alls. Bäst är omdömen och rekommendationer som innehåller användarskapade bilder och videor.

Här är tips på hur du bör använda omdömen och recensioner:

  • Visa kundrecensioner och betyg högt upp på dina produktsidor.
  • Om möjligt, visa logotyper från kända kunder, samarbetspartners eller branschorganisationer.
  • Lyft fram positiva omnämnanden i media, från respekterade influencers eller i branschpublikationer.  
  • Visa framgångar genom att lyfta fram siffror som "Över 10 000 nöjda kunder" eller "Används av 23 företag".  

Överväg att använda realtidsindikatorer som "5 personer tittar på denna produkt just nu" eller "Köptes senast för 15 minuter sedan", vilket kan skapa en känsla av popularitet och brådska (så kallad FOMO - Fear Of Missing Out). Gör det med försiktighet då överdriven användning kan minska konverteringen då det kan ses som störande av kunder.

8. Lyft fram värdet direkt

Besökare måste inom några sekunder förstå vad som erbjuds och vilken nytta dina produkter eller tjänster har. Se till att ditt erbjudande är glasklart och oemotståndligt från första sekund.

Med ett tydligt och lättförståeligt erbjudande högt upp på sidan driver du hem budskapet utan att göra det luddigt, komplicerat eller utan tydlig förklaring av det riktiga värdet. Målet är att så snabbt som möjligt så ett frö av intresse och skapa klarhet för att inte förlora besökare som annars riskerar att lämna din webbplats.

Se till värdet du lyfter fram löser ett problem som användare har. Din produkt är bättre, snabbare, enklare och mer kostnadseffektiv än konkurrenterna. Låg besökaren veta det så fort som möjligt.

Kommunicera den unika säljpunkten, en så kallad USP, på ett sätt som matchar målgruppen du riktar dig till.

Så här arbetar du effektivt med produktvärden på din webbplats:

  • Beskriv exakt och konkret vad produkten eller tjänsten innebär och vad den gör. Helst högt upp på sidan.
  • Fokusera på att framhäva fördelarna och den direkta nyttan för kunden, snarare än att bara lista tekniska specifikationer eller funktioner.
  • Använd ett enkelt, rakt och tydligt språk som målgruppen förstår. Undvik branschjargong och interna termer.
  • Använd visuella element som bilder, ikoner eller korta videoklipp för att stödja och förtydliga budskapet.
  • Se till att ha en stark, tydlig rubrik som fångar uppmärksamheten, särskilt på landningssidor och produktsidor.
  • Nyttja välformulerade underrubriker för att ytterligare fördjupa och förklara erbjudandet.

Ta gärna extra tid för att verkligen förstå och skriva ner värdet dina produkter och tjänster har. Osäker? Fråga användare vad de ser och använd deras ord.

Erbjud flera betalningsmetoder så ökar chansen att kunden konverterar. Här är ett exempel från Lamyshop.

9. Olika betalningsmetoder ger en trygghetskänsla

Erbjud en betalningsprocess som är så enkel som möjligt ända fram till sista klicket på köp-knappen. Samtidigt är det bra att ha olika betalningsalternativ som ökar kundens trygghets- och säkerhetskänsla.

Att kunna välja mellan betalkort, Klarna och Svea Pay, digitala plånböcker som PayPal och Swish gör att betalningen sker på kundens villkor.

Med betalningsmetoder som är både föredragna av kunden och är erkänt betrodda skapas en känsla av trygghet, och det i sin tur ökar konverteringsgraden. Var bara tydlig med eventuella transaktionsavgifter eller kostnader så att de inte blir en överraskning. Exempel på det är avgifter till tjänsten som hanterar betalningen, fraktkostnader, kostnader för månadsbetalningar och liknande.

Om din webbsajt används av besökare från olika marknader är det bra att använda lokalt uppskattade betalningsmetoder. I Sverige är Swish ett mycket populärt alternativ medan Norge och Danmark använder Vipps.

Här är vad du måste tänka på om betalningsmetoder:

  • Integrera de vanligaste betalningsmetoderna som kredit- och betalkort (Visa, Mastercard), betaltjänster som Klarna och Svea Pay, Swish (Sverige) och Vipps (Danmark, Norge), fakturabetalning och delbetalning via kända leverantörer, samt eventuellt PayPal.
  • Visa tydligt logotyper för de accepterade betalningsmetoderna, gärna redan på produktsidor eller i varukorgen, för att inge förtroende och informera kunden i ett tidigt skede.
  • Säkerställ och kommunicera att betalningsprocessen är säker och skyddad genom SSL-kryptering (HTTPS) och genom att visa relevanta säkerhetsmärken eller certifieringar.
  • Överväg att erbjuda moderna mobila betalningslösningar som Apple Pay eller Google Pay, vilka kan förenkla processen avsevärt för mobilanvändare genom att de slipper mata in kortinformation manuellt.

Även om enkelhet fortfarande är ett nyckelord i betalningsprocessen måste kundens föredragna betalningsmetod finns med om du vill konvertera från besökare till betalande kund.

10. Färre steg från intresserad kund till köp

När en kund har bestämt sig för att göra ett köp får inte det sista steget – att gå till kassan och betala – lämna en dålig eftersmak. Se till att kassaprocessen är snabb och smidig, med få steg och en friktionsfri upplevelse.

Varje extra klick eller onödigt fält att fylla i blir ett hinder för kunden.

Du vill att hela processen är så praktisk och användarvänlig som möjligt för att inte riskera att kunden hoppar av i sista stund. Minimera osäkerhetsmoment i kassan och driv igenom köpet genom att erbjuda den bästa köpupplevelsen från början till slut.

Om kunden trots allt överger sajten innan betalningen är utförd betyder det inte att hen säger nej till köpet. Allt som behövs kan vara en liten knuff i rätt riktning, exempelvis ett automatiskt mejl om att kundvagnen är övergiven och kanske med en rabattkod på några procent av från slutpriset.

Se till att den sista sidan kunden ser är betryggande. Använd trygghetssymboler för SSL-certifikat och HTTPS, kända betalningsikoner och använd ett betalningsystem som är väl beprövat.

Här är några saker att tänka på kring betalning och konvertering:

  • Erbjud alltid möjligheten till gästcheckout. Tvinga inte kunder att skapa ett konto för att kunna handla, då detta är ett stort hinder för många. Undersökningar visar att så många som 85% av besökare föredrar att slutföra köp som gäst.
  • Be endast om den absolut nödvändiga informationen som krävs för att genomföra köpet och leveransen. Långa formulär med många fält avskräcker.    
  • Visa en tydlig progressindikator (t.ex. "Steg 1 av 3: Adress", "Steg 2 av 3: Betalning") så att kunden hela tiden vet var i processen de befinner sig och hur mycket som återstår.
  • Var fullständigt transparent med alla kostnader, inklusive frakt, moms och eventuella avgifter, så tidigt som möjligt i processen. Dolda kostnader som dyker upp sent är en vanlig orsak till avhopp.
  • Förenkla formulär genom tydliga etiketter, logisk ordning och, om möjligt, funktioner för automatisk ifyllning av information (t.ex. adress baserat på postnummer).

Det är alltid ett extra tufft steg att få kunden att betala, för det innebär att denne måste lämna över pengar till en tredje part. Säkerhet, enkelhet och trovärdighet är ett absolut måste här.

Färre distraktioner betyder ökad chans att besökare går dit du vill ha dem. Här är ett exempel på en simplifierad design hos Visma Spcs.

11. Minimera distraktionerna på webbsajten

Varje enskilt element på webbsajten måste ha ett syfte och skapa någon form av värde för besökaren. Oavsett om det är en CTA-knapp, navigeringen, bilder eller något annat. Element som är distraherande skapar en negativ inverkan på konverteringsgraden.

Ju fler onödiga val, länkar eller visuella störningsmoment som visas, desto större är risken att besökaren tappar fokus.

Alla element måste bidra till den primära handlingen du vill att besökaren ska utföra. De ska skapa den röda tråden som driver besökaren genom webbsidorna på ett sätt som du bestämmer.

Använd tomt utrymme, "så kallad whitespace", för att stärka det visuella intrycket kring utvalda element som viktiga CTA:er. Whitespace är mycket kraftfullt när det är använt rätt, men kan samtidigt vara förstörande i fel situationer. Här gäller det att A/B-testa sig fram till vad som fungerar bäst.

Tänk på att distraktioner inte bara är placeringen av olika element på webbsajten, det kan även vara oklara budskap. Information som är motstridig och erbjudanden som inte är tydliga skapar oro och tar fokus från det positiva för besökaren.

Tänk på det här om distraktioner på din webbsajt:

  • På dedikerade landningssidor och genom hela kassaprocessen, överväg att ta bort huvudnavigeringen och andra länkar som kan leda besökaren bort från konverteringsflödet.
  • Undvik överdriven användning av popups, särskilt de som inte är direkt relevanta för den aktuella konverteringen eller som är svåra att stänga ner. Likaså bör man vara försiktig med blinkande banners eller andra element som stjäl uppmärksamhet utan att tillföra värde.
  • Håll sidorna fokuserade på ett tydligt budskap och en tydlig handling. Använd designen för att guida användarens blick mot de viktigaste delarna och de tydliga nästa stegen i processen.
  • Se över allt innehåll och alla grafiska element kritiskt: bidrar detta element till att föra besökaren närmare en konvertering, eller riskerar det att distrahera?

Förvirra inte dina besökare. Håll budskapet kort, enkelt och värdefullt. Undvik allt som kan distrahera i slutet av köpresan för att öka chansen till konvertering.

12. Använd målinriktade landningssidor – en sida för ett mål

Varje enskild sida bör ha ett enda, tydligt definierat mål i åtanke. Vad vill du att besökaren ska göra? Kanske är det att ladda ner en e-bok, registrera sig för ditt nyhetsbrev, köpa en specifik produkt eller klicka sig vidare till en specifik sida.

Undantaget är hemsidan (den första sidan på webbdomänen) som ofta har flera syften och valmöjligheter då den är ett bredare skyltfönster till dig, din webbsajt och vad som erbjuds i produktväg.

Kom ihåg att målinriktade landningssidor inte bara ska ha ett syfte – de måste även vara designade för rätt målgrupp för högsta möjliga konverteringsgrad. Det är avgörande att du skapar en stark koppling till besökaren med rätt så kallade "message match" mellan eventuell annons till sidan och budskapet du har där.

Här är fler tips och råd om målinriktade landningssidor:

  • Ta bort potentiellt distraherande länkar från landningssidan för att hålla besökarens fokus helt på det aktuella erbjudandet och CTA-knappen.
  • Säkerställ att rubriker, all text, bilder och CTA-knappen är helt samstämmiga och fokuserade på det enda erbjudandet som presenteras på sidan.
  • Budskapet och det visuella uttrycket i den annons (t.ex. Google Ads, Facebook-annons) som leder till landningssidan måste stämma exakt överens med innehållet på landningssidan för att skapa en sömlös och förtroendeingivande upplevelse.
  • Precis som alla andra sidor på webbplatsen måste landningssidan vara fullt optimerad för mobila enheter, då en stor andel av trafiken ofta kommer från smartphones och surfplattor.  

Om du inte har ett tydligt mål med en webbsida – behöver du den? Kan den omvandlas till att bidra på ett bättre sätt? Går det att lägga till eller ta bort element som saknas respektive inte behövs?

Även små ändringar kan ha stor effekt på konverteringen, som att ändra färgen på köpknappar.

13. A/B-testa regelbundet för att maximera konverteringen

Om du inte A/B-testar regelbundet är risken stor att du går miste om den bästa möjliga konverteringen på din webbsajt.

A/B-test är en metod där man jämför två eller fler versioner av något för att avgöra vilken som har högst konverteringsgrad. Det kan vara en hel landningssida, enskilda element (som färg, text och positionering av en knapp), popup-visning eller dylikt.

Exempel på A/B-testing är att ena hälften av besökarna får se en röd knapp med texten "Köp nu" och andra hälften får sen en grön knapp med samma färg.

Du mäter konverteringen för respektive version under en satt period eller trafikmängd, och kan se om ena eller andra presterar märkbart bättre. En version är alltid originalet (A-versionen) medan den andra är ändrad (B-versionen).

Att A/B-testa är en process som kräver stort tålamod då det kan ta flera veckor innan man får ett säkert mätresultat. Viktigt att tänka på är att det krävs signifikanta mängder trafik till sidorna som testas för att du ska kunna ta säkra beslut om vilken version som presterar bäst.

Här är några praktiska råd om A/B-test för webbsidor:

  • Identifiera ett tydligt mål och en specifik hypotes för vad som ska testas (t.ex: En grön CTA-knapp kommer att konvertera bättre än en röd eftersom grönt associeras med 'gå vidare').
  • Använd ett A/B-testverktyg (finns inbyggt i vissa plattformar eller som fristående tjänster) för att fördela en tillräcklig mängd besökstrafik mellan de olika versionerna.
  • Låt testet pågå tillräckligt länge för att samla in statistiskt signifikanta data. Analysera resultaten noggrant för att avgöra vilken version som presterade bäst mot det uppsatta konverteringsmålet.
  • Konverteringsoptimering är en kontinuerlig process. Fortsätt att formulera nya hypoteser och testa regelbundet, stort som smått.

Det är viktigt att du inte drar slutsatser för snabbt eller baserar dem på för litet underlag (för få besökare eller konverteringar) då resultaten kan vara slumpmässiga. Kom ihåg att även om B-versionen inte är bättre än originalet är det också viktig information eftersom det indikerar vad som inte fungerar.

14. Gör upplevelsen personlig

Med riktade kampanjer och anpassat innehåll för specifika målgrupper ökar du engagemanget och chansen till konvertering.

Exempelvis kan du använda segmentering baserat på intresse och ämnesområden för ett nyhetsbrev till att driva trafik mot specifika landningssidor som är designade för en typ av besökare.

Använd datainsamling med verktyg som Google Analytics, Hotjar och liknande för att förstå hur din målgrupp rör sig genom webbsajten, och anpassa visningen av dynamiskt innehåll med exempelvis produktrekommendationer där det går.

Samtidigt gäller det att upplevelsen inte blir "för personlig" då den kan kännas påträngande och integritetskränkande. Var alltid tydlig kring datainsamling och hur segmentering används på just din webbsajt och i nyhetsbrev.

Transparens gör att din webbsajt blir mer trovärdig, både i ögonen hos besökare och Google.

Här är fler råd om hur du gör upplevelsen personlig:

  • Använd data om besökarnas tidigare beteende på webbplatsen (t.ex. vilka sidor de besökt, vilka produkter de tittat på) för att dynamiskt visa anpassat innehåll, produktrekommendationer eller erbjudanden.
  • Om webbplatsbyggarsystemet eller CRM-systemet tillåter det, överväg att visa olika texter, formulär, bilder eller CTA-knappar beroende på faktorer som besökarens enhet (mobil/desktop), om det är en känd lead, eller tidigare interaktioner.
  • Skapa riktade kampanjer och erbjudanden som är specifikt utformade för olika kundsegment baserat på deras demografi, intressen eller köphistorik.
  • A/B-testa olika personaliseringsstrategier för att se vad som ger bäst resultat för just din målgrupp och dina konverteringsmål.

Att skapa en personlig upplevelse är svårare än många tror. Det krävs djupa insikter kring besökarna och nyhetsprenumeranter, samt en hel del tålamod för att hitta helt rätt upplevelse för så många som möjligt.

Vi tipsar om hur du använder marknadsföring via mejl på ett optimalt sätt här.

Gratis försökring som läggs till autoamtiskt i kundvagnen ger en känsla av trygghet.

15. Ge besökare en större anledning att konvertera

Ibland behöver potentiella kunder den där sista knuffen för att ta steget och konvertera. Använd rabatter och specialerbjudanden för att öka motivationen och ge en känsla av FOMO (Fear Of Missing Out).

Tänk på att använda den här typen av knuffar strategiskt. Att överanvända rabatter och ständiga kampanjer kan öka konverteringsgraden, men riskerar också att skapa en känsla av misstro när ett erbjudande plötsligt inte känns som just det.

Ett erbjudande behöver inte bara vara monetärt. Testa att erbjuda olika mervärden som ger känslan av att kunden blir bättre omhändertagen, utan att det behöver kosta dig något nämnvärt extra. Exempelvis bonusinnehåll, snabbare åtkomst till en ny tjänst eller produkt, en extra gåva vid köp av en produkt eller förlängd garantiperiod.

Här är några bra tips för att ge besökare den där extra knuffen:

  • Erbjud rabattkoder som ger en procentuell minskning av priset eller ett fast avdrag vid köp. Dessa kan kommuniceras via e-post, sociala medier eller direkt på webbplatsen.
  • Gratis frakt är ett mycket populärt incitament som effektivt kan minska antalet övergivna kundvagnar, då fraktkostnader är en vanlig anledning till avhopp.
  • Skapa tidsbegränsade kampanjer eller erbjudanden som endast gäller under en begränsad period. Detta skapar en känsla av brådska och kan motivera till snabbare beslut (men använd sparsamt och försiktigt!)
  • Använd popup-rutor eller så kallade "hello bars" (ett meddelandefält som ofta visas högst upp på sidan) för att på ett effektivt sätt framhäva aktuella incitament och erbjudanden.

Många sajter använder använder timers som räknar ner till när ett erbjudande tar slut. Det ger en känsla av brådska som kan hjälpa besökaren att konvertera snabbare. Tänk på att det också kan vara negativt om besökaren märker att timern nollställs vid varje nytt besök eller när sidan laddar om.

16. Visa att du skyddar dina kunders data och integritet

Skydda besökarnas data och visa att du tar deras säkerhet och integritet på största allvar. Vi lever i en digital värld där medvetenheten om cyberbrottslighet och dataläckor ständigt ökar, och besökarnas faktiska och upplevda säkerhet på din webbplats är viktigt för förtroendebyggandet.

Kunder letar aktivt efter tecken på att en webbplats är seriös. De försöker också förstå om deras känsliga information hanteras på ett säkert sätt.

Det räcker inte att din webbsajt är säker; du måste även kommunicera det på ett tydligt och lättförståeligt vis. Använd symboler och märkningar från erkända aktörer och säkerhetstekniker – men bara om du använder dem.

Tydliggör hur insamlad data används och lagras. Samlar du in mejladresser för ett nyhetsbrev? Förklara när och hur mejladressen används, vem som har tillgång till den och hur man lämnar nyhetsbrevet.

Här är fler säkerhetstips som ökar din webbsajts trovärdighet:

  • Använd alltid HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) genom att installera ett SSL-certifikat på webbservern. Detta krypterar data som skickas mellan besökarens webbläsare och servern, och webbläsaren visar då en hänglåssymbol som indikerar en säker anslutning.
  • Visa tydligt kända säkerhetsmärken och så kallade "trust badges" på webbplatsen, särskilt i kassan och där personuppgifter samlas in. Exempel kan vara logotyper för "Trygg E-handel", kända betalningsleverantörer (som Visa, Mastercard, Klarna) eller tredjeparts säkerhetscertifieringar.
  • Ha en lättillgänglig och tydligt formulerad integritetspolicy (privacy policy) som förklarar hur kunddata samlas in, används, lagras och skyddas, i enlighet med gällande lagstiftning (t.ex. GDPR).
  • Säkerställ att hela betalningsprocessen är robust skyddad och följer branschstandarder för säker korthantering (t.ex. PCI DSS om man hanterar kortuppgifter direkt).

Tumma aldrig på säkerhet och integritet. Om magkänslan hos besökarna är att din webbsajt inte är tillräckligt skyddande kommer konverteringsgraden att minska. Säkerhet är ett löpande arbete som aldrig slutar; sätt upp en process för hur du jobbar med att skydda data: både din egen och besökares.

17. Visa att kunder får support när de behöver det

Var lättillgänglig och transparent för besökare med rätt kontaktinformation på webbsajten. Kunder vill veta att det finns riktiga människor och ett legitimt företag bakom fasaden de besöker.

Med en tydlig "Om oss"-sida som berättar om företaget eller webbsajtens historia, värderingar, människorna bakom och vilken support som erbjuds skapas en trovärdighet och trygghet.

Det är viktigt att löften på webbsajten även uppfylls i praktiken. Kontaktuppgifter, öppettider, värderingar och bemötanden måste vara 100 procent korrekta. Framför allt måste inskickade förfrågningar besvaras inom rimliga tidsgränser. För långa svarsperioder minskar trovärdigheten hos besökare.

Kom ihåg att bemötandet från supporten är en direkt förlängning av varumärket.

Snabb, hjälpsam och vänlig support kan omvandla en tveksam besökare till en lojal kund. En dålig eller svårtillgänglig support däremot skapar en misstro och kan skada varumärkets rykte.

Ett tips är att skapa en omfattande, välstrukturerad FAQ (Frequently Asked Questions) som omfattar all viktig information. Genom att proaktivt svara på de vanligaste frågorna minskas belastningen på supporten och besökarna behöver inte vänta på svar.

Här är fler tips om transparens och support för besökare:

  • Ha en dedikerad "Om oss"-sida som presenterar företaget, dess historia, vision eller teamet bakom. Det uppskattas av både besökare och sökmotorer som Google.
  • Visa fullständiga och lättfunna kontaktuppgifter. Exempelvis en fysisk adress, telefonnummer och e-postadress, gärna i sidfoten eller på en separat kontaktsida.
  • Överväg att erbjuda live-chattfunktionalitet under vissa tider för omedelbar support, eller åtminstone tydligt kommunicera vilka öppettider som gäller för supporten, och förväntade svarstider.
  • Gör det enkelt för kunder att ställa frågor eller få hjälp, särskilt under kritiska moment som i kassaprocessen, där en snabb lösning på ett problem kan vara avgörande för om köpet genomförs eller inte.

Låt inte dina besökare lämna webbsajten utan svar på deras frågor. Ta reda på eventuella oklarheter dina besökare kan ha, och se till att svaren finns på rätt platser.

Kom ihåg – detta får du INTE göra

Konverteringsoptimering är inte ett projekt, det är en process. Genom att hela tiden A/B-testa knappar, rubriker, bilder och flöden får du datadrivna insikter om vad som fungerar bäst för just dina kunder.

Även små förbättringar kan ge stora resultat över tid. De bästa e-handlarna vet att framgång ligger i detaljerna. Det handlar inte om att ändra allt, utan att ständigt göra det lite bättre.

Det största misstaget du kan göra är att tro din webbsajt är färdig.

Användarnas beteende, förväntningar och teknik förändras ständigt. Det som fungerade tidigare kanske inte fungerar längre fram. Analysera data, testa nya idéer och finjustera detaljer så håller du sidan levande, relevant och med optimal konvertering.