Vad är en konvertering?
En konvertering (conversion) inträffar när en besökare på en webbplats genomför en handling som företaget värdesätter. Det kan handla om att genomföra ett köp, anmäla sig till ett nyhetsbrev, fylla i ett kontaktformulär eller ladda ner en guide.
Målet är att omvandla besökare till kunder eller potentiella kunder. Vi kallar dessa för "leads". Det är viktigt att komma ihåg att konverteringar inte enbart handlar om direkta försäljningar, utan omfattar alla värdefulla interaktioner en besökare kan ha med webbplatsen.
Kort sagt: En konvertering är en värdefull handling av en besökare och det är du som sajtägare som bestämmer vad en konvertering är.
Vad menas med konverteringsgrad?
Konverteringsgrad (conversion rate) visar hur stor andel av besökarna på en webbplats som gör det du vill att de ska göra. Det kan till exempel vara att de klickar på en länk eller anmäler sig till ett nyhetsbrev.
När det gäller e-handel handlar det oftast om att få besökare att köpa något. Google beskriver det så här: konverteringsgraden i e-handel är antalet köp delat med antalet besök (sessioner), uttryckt i procent.
Kort sagt: Konverteringsgrad för e-handel visar hur många av besökarna som faktiskt köper något.
Vad är en bra konverteringsgrad?
Konverteringsgraden skiljer stort mellan olika branscher. Den genomsnittliga konverteringsgraden är mellan 2 och 4 procent, men kan sträcka sig uppåt 10 procent i vissa fall. För elektronik kan den vara så låg som 1,5 procent. För den genomsnittliga webbsajten kan man säga att bara 3 av 100 besökare faktiskt genomför en köp, och därmed konverterar.
Vad påverkar konverteringsgraden?
Det är många faktorer som påverkar hur ofta en besökare konverterar. En butik som säljer tv-apparater kommer aldrig konvertera lika mycket som en webbshop som säljer vardagsvaror som vi konsumerar oftare. En webbsajt med ett stort antal lojala följare via mejl har en högre konvertering än konkurrenten som köper annonsering på Facebook.
Här är några variabler som påverkar konverteringsgraden:
- Produkttyp (dagskonsumtion vs årligt köp)
- Produktkostnad (hög vs låg)
- Trafikkälla (Google, direkttrafik, annonsering)
- Besöksenhet (mobiltelefon, surfplatta, dator)
- Plattform (Windows, macOS, Android, iOS)
- Plats (land)
Som exempel på hur exempelvis enhetstypen spelar roll gjorde Monetate en omfattande undersökning som bland annat visar att den genomsnittliga konverteringsgraden inom EMEA var 2,1 procent för desktop och 1,1 procent för mobil (Q4 2022), eller en extra konverterande kund per hundra besökare.
Det är många faktorer som spelar roll och även de minsta förändringarna på en webbsajt kan ha stor effekt på konverteringen. Därför är det viktigt att hela tiden A/B-testa ändringar och mäta effekten för att pricka rätt konverteringsgrad.
Hur ökar jag konverteringsgraden?
Den stora frågan är så klart hur man ökar konverteringsgraden. Bara att öka en procentenhet kan ha stor effekt på intäkterna, och för webbsajter som inte har arbetat med att optimera kring konvertering tidigare kan även mindre justeringar ge stora skillnader. Här är några tips på optimeringar som hjälper med att öka konverteringsgraden:
- Gör det enkelt att förstå vad du erbjuder
Använd tydliga rubriker, enkel text och förklara direkt vad besökaren får. - Internlänka för att ta bort "döda sidor" utan en väg ut
Med en optimerad internlänkning på webbsajten ger du besökaren en röd tråd att följa genom din webbsajt. - Använd tydliga och synliga knappar (CTA – Call to Action)
Till exempel: ”Köp nu”, "Prova gratis” eller ”Anmäl dig här”. De ska sticka ut och vara lätta att hitta. - Snabba upp din webbplats
En långsam sida gör att många lämnar direkt. En snabb sida ger bättre upplevelse – och fler konverteringar. - Optimera för mobilanvändare
Många surfar via mobilen. Se till att din sida fungerar bra på små skärmar och designa webbsajten smart för små skärmar. - Bygg förtroende med besökaren
Visa kundomdömen, trygghetsmärkningar, en tydlig returpolicy och lättåtkomlig kontaktinformation – och svara på kundfrågor inom rimlig tid! - Använd bilder och video som förklarar
Visuellt innehåll gör produkter eller tjänster mer lättförståeliga och lockande. - Testa olika varianter (A/B-testning)
Prova två versioner av en sida för att se vilken som ger bäst resultat – t.ex. olika färger på knappen eller olika rubriker. - Minska antalet steg i köpet
Ju färre klick och formulärfält – desto större chans att besökaren slutför köpet. - Påminn om övergivna kundvagnar
Skicka e-post till de som lagt något i kundvagnen men inte slutfört köpet. - Analysera och förbättra kontinuerligt
Använd verktyg som Google Analytics eller Hotjar för att se vad som fungerar – och vad som inte gör det.
Att optimera för konvertering är en hel vetskap som ständigt testas och utvecklas. Vad som fungerar bäst beror helt på vilken webbsajt det gäller. En optimering för webbsajt A kanske inte alls fungerar för webbsajt B. Det gäller att ständigt prova sig fram och hitta rätt punkter att förändra.
Här är fler än 17 olika sätt att optimera din webbsajt för högre konvertering.
Kom ihåg – det största misstaget du kan göra är att tro din webbsajt är färdig.