Du har säkert hört talas om URL:er och webbadresser någon gång, men vad betyder de egentligen och varför är de viktiga för webbplatsen? Här går vi igenom det viktigaste du måste känna till om webbadresser och hur du seo-anpassar dem för just din webbplats.
Vad är en URL?
URL:er är unika webbadresser som tar dig till specifika webbsidor. URL är en förkortning av “Uniform Resource Locator”, eller helt enkelt “webbadress” på svenska.
En URL kan jämföras med en sida i din favoritbok eller en gatuadress. När du använder en URL tar den dig direkt till den sidan eller den gatuadressen du vill besöka.
En del av URL:en är domänen anger själva webbplatsen som webbsidan finns på. Två exempel på domäner är robinhaaf.com och aftonbladet.se. Du kan se domänen som namnet på boken där sidan finns eller staden där gatuadressen är. I praktiken för webbsajter anger domänen vilken webbserver som sajten befinner sig på. Principen är dock densamma.
Webbadresser döljer den riktiga hänvisningen på internet – IP-adresser
Visste du att webbadresser egentligen inte är den riktiga hänvisningen för webbläsaren? Bakom alla webbadresser gömmer sig en så kallad IP-adress som är den riktiga adressen. Anledningen till att du oftast inte ser den? För att det är mycket svårare att komma ihåg ett antal siffror istället för ord.
Men först – vad är egentligen en IP-adress?
En-adress är en unik teckenserie som identifierar en plats på internet. Det kan vara din mobiltelefon som är ansluten via mobilnätet, en router i hemmet eller datorn som är ansluten till routern för att nå internet.
Här är tre exempel på IP-adresser där de två första är den äldre varianten kallad IPv4 och den mycket längre kallas för IPv6:
- 192.168.0.1
- 83.226.62.173
- fe80:3116:0054:9812:0202:B3FF:FE1E:8329
Vi går inte in på exakt hur IP-adresser ser ut och fungerar i den här artikeln, men vad du bör veta är att varje gång du besöker en webbsida i webbläsaren gör den följande:
- Webbläsaren kontaktar en så kallad DNS-server
- När DNS-servern svarar frågar webbläsaren vilken IP-adress som är kopplad till domänen du vill besöka
- DNS-servern svarar med en IP-adress
- Webbläsaren tackar vänligast och försöker prata med IP-adressen
- När servern som är kopplad till IP-adressen svarar frågar webbläsaren om den har informationen vi vill se
Och så vidare. Allt sker i det tysta i bakgrunden och normalt ser vi inte IP-adresserna.
Nu kanske du förstår varför vi föredrar att se robinhaaf.com i webbläsaren istället för 34.202.203.47.
Vill du se vilken IP-adress just din pryl använder? Gå till whatsmyip.org så får du svaret!
Vad innehåller en URL?
Webbadresser byggs upp av flera komponenter som alla har en viktig uppgift. Här får du en kort genomgång av delarna som finns och vad de har för uppgift.
HTTP:// och HTTPS://
https://www.robinhaaf.com/marknads-och-hemside-analys
HTTP/HTTPS berättar för webbläsaren att den ska skicka en förfrågan till en webbserver för att hämta informationen som ska visas. De flesta webbsajterna använder HTTPS eftersom det betyder att all data som skickas och tas emot är krypterad. Det är viktigt att använda HTTPS eftersom Google straffar webbsajter som använder HTTP då allt som skickas och tas emot är synligt för exempelvis hackare och andra obehöriga som lyssnar på nätverkstrafik.
Här är fler exempel på olika protokoll utöver HTTP/HTTPS:
- FTP/SFTP: FTP (File Transfer Protocol) används vid filöverföring på internet. Exempelvis när du skickar en fil från din dator till en webbserver.
- SSH: SSH (Secure Shell) används för att säkra en anslutning mellan två enheter, exempelvis när din dator ska prata med en server.
- IMAP: IMAP (Internet Message Access Protocol) är ett modernt protokoll för att skicka mejl och har ersatt det äldre POP3-protokollet.
WWW
https://www.robinhaaf.com/marknads-och-hemside-analys
WWW är en förkortning av “World Wide Web” och har varit en del av URL:er sedan internet först introducerades. Många webbsajter använder “www” i sin URL, men det är inte nödvändigt idag. Du kan fritt välja om din webbsajt ska använda det eller inte. Alla moderna webbläsare hanterar avsaknaden av www, så www.robinhaaf.com är identisk med robinhaaf.com när du skriver adressen i adressfältet.
Domännamnet
https://www.robinhaaf.com/marknads-och-hemside-analys
Domännamnet är det unika namnet som används till webbsajter. Domännamnet består av två eller tre delar som separeras av en punkt:
- Namnet: robinhaaf.com
- Toppdomänen: robinhaaf.com
- Toppdomänen (två delar) robinhaaf.co.uk
Domännamnet är en mycket viktig del av webbsajten eftersom det är en del av varumärket. Rätt namn sätter tonen, förväntningarna och identiteten för webbsajten. Precis som att namnet på företaget sätter samma för bolaget.
Sluggen
https://www.robinhaaf.com/marknads-och-hemside-analys
Sluggen är allt som kommer efter domännamnet. Vad sluggen består av beror helt på hur webbsajten är konfigurerad. Vissa sajter har en mer anonym och svårtolkad lösning, likt den här: prisjakt.nu/produkt.php?p=11148688. Vilken av de båda exemplen ovan är lättast att förstå tycker du?
Vad är en bra URL?
Så vad är egentligen en “bra” URL? Svaret på den frågan är enklast förklarat så här:
- Det är viktigt att sajten använder HTTPS för att säkra anslutningen mot besökarna så all information är krypterad och oläsbar av obehöriga. Det gäller framför allt webbshoppar som skickar betalinformation vid köp, men även enklare sajter utan känslig data då det både ökar förtroendet hos användarna och ger sökmotorer en signal att sajten är modern.
- Domännamnet bör vara genomtänkt och motsvara innehållet på sajten. Domännamnet sätter förväntningarna genom tydlighet och hjälper dig att stärka varumärket på bolaget med ett innehåll som möter besökarnas förväntningar.
- Sluggen bör tydliggöra innehållet på webbsidan som adressen pekar på. Många sajter använder sidrubriken på webbsidan som en del av sluggen. Exempelvis, om rubriken på sidan är “Så säljer du mer till dina kunder” kan sluggen vara /sa-saljer-du-mer-till-dina-kunder. Det tydliggör innehållet redan innan användaren går in på sidan.