Vad är en bakåtlänk?
En bakåtlänk är en länken från en annan webbplats som leder till din egen webbplats. Den kallas för "bakåtlänk" eftersom den pekar tillbaka till dig. Ett exempel är att någon publicerar ett inlägg på Facebook med en länk till en webbsida på din webbplats – då är det en bakåtlänk.
Därför är bakåtlänkar viktiga
Bakåtlänkar som pekar till din webbplats är mycket viktiga, av flera skäl.
Bakåtlänkar hjälper dig att synas på Google
Ju fler kvalitetslänkar från webbplatser med hög auktoritet och trovärdighet du har, desto större är chansen att dina webbsidor rankar högt i Googles sökresultat. Varje bakåtlänk är en rekommendation på den webbsida som länkas, och ackumulerat är de en även en rekommendation för hela webbsajten. Många rekommendationer, eller röster, är en indikation på att sajten är bra och därmed bör rankas högt.
Bygger förtroende och auktoritet
Auktoritet och trovärdighet är allt på internet idag. När stora, välkända webbplatser inom din bransch länkar till dig är det en signal att din sida är värdefull och pålitlig. Det gör att din domän också ökar i auktoritet vilket i sin tur gör att dina egna länkar till andra webbsajter ökar i värde.
Drar in mer trafik
Bakåtlänkar är inte bara trovärdighetssignaler för Google, de är så klart också en enkel väg in till din webbplats för nyfikna. När någon klickar på en länk till dig från en annan sida får du så kallad direkttrafik. Den är värdefull eftersom direkttrafik har en högre chans till konvertering jämfört med besökare som klickat på en annons.
Alla bakåtlänkar är inte bra
Generellt brukar man säga att fler bakåtlänkar är bra, men det finns situationer när du inte vill ha dem.
Exempelvis om du får många länkar från webbplatser som inte har någon koppling till din bransch, och bakåtlänkar från webbplatser med låg auktoritet och bristfällig trovärdighet.
Ett fåtal länkar har oftast ingen som helst negativ effekt, men om du börjar se hundratals eller tusentals länkar från tvivelaktiga webbplatser kan det vara dags att agera.
Google har ett verktyg som heter "Disavow links" som finns i Google Search Console. Verktyget används för att berätta för Google om bakåtlänkar av tvivelaktig karaktär som du inte vill ha. Det är viktigt att läsa om hur verktyget fungerar för bästa effekt, ta del av en genomgång hos Google här.

Hur får man bakåtlänkar?
Att skaffa bakåtlänkar tar tid och tålamod. Det finns ett litet antal webbplatser som kan åtnjuta
Skapa bra och användbart innehåll
Det absolut viktigaste är att innehållet du skapar är av absolut toppklass. Ju bättre det är, desto större chans att det delas på exempelvis sociala medier, av nyhetssajter och liknande. Framför allt behöver du skapa unikt innehåll som andra vill ta del av och dela. Exempel på det är guider och mallar, infografer och data som ingen annan har.
Gästblogga på andra webbplatser
Skriv artiklar, blogginlägg och annat material för andra webbplatser. Identifiera sajter inom just din nisch, skapa unikt material som du tror att de vill ta del av, och erbjud dem möjligheten att publicera innehållet helt gratis. Mot att de nämner dig och din sajt som skapare så klart – och med en länk till din sajt.
Hitta och fixa trasiga länkar
Använd verktyg som Ahrefs, Semrush och Screaming Frog för att hitta trasiga länkar på andra webbsajter. Hitta länkar som passar din nisch och som inte längre fungerar, exempelvis till en sida som visar felmeddelandet 404 eller 500. Kontakta sajtägaren och påpeka att den är trasig, och tipsa om en bra sida på din egen webbplats som ett alternativ.

Bli intervjuad
Ett utmärkt sätt att få uppmärksamhet är att interagera med YouTube- och Instagram-kanaler, bloggar, poddar och dylikt. Få deras uppmärksamhet genom att vara aktiv, visa delaktighet och skapa ett värde. Erbjud dig att bli intervjuad genom att belysa expertis, erfarenhet eller liknande inom ditt område. Det ger dig synlighet och i många fall en länk i artikeln eller beskrivningen till inlägget.
Recensera produkter
När din webbplats har nått en viss storlek kan du skriva recensioner om produkter och tipsa tillverkarna. Många tillverkare tipsar om artiklar som recenserar deras produkter, och det följer alltid med en länk. Även om länken är av typen "nofollow" har den ett värde i ökad trovärdighet och trafik från tillverkarens webbplats.
Hitta omnämnanden utan länk
Sätt upp bevakningar (exempelvis med Google Alerts) på ditt namn eller varumärke. Ofta kommer du att upptäcka att någon har skrivit om dig utan att länka. Hitta kontaktuppgifter och skicka en förfrågan där du tackar för omnämnandet och ber om de kan tänka sig att lägga till en länk. I många fall lägger de till en länk åt dig, men det finns inga garantier.
Dofollow och nofollow
När man pratar om länkar brukar man prata om benämningar som "dofollow" och "nofollow". De är ett så kallat rel-attribut som avslöjar relationen mellan webbplatsen där länken finns och sajten som den pekar till.
Standard är dofollow som innebär att webbsidan som länken du har på din webbplats erbjuder ett organiskt värde för dig och din webbplats. Du lägger en röst eller en rekommendation vilket betyder att sökmotorerna ser länken som något positivt för den länkade sidan.
I vissa fall vill du inte använda dofollow, utan istället nofollow. Då säger du till sökmotorerna att de inte bör kolla på länken eller ge den något värde. Du rekommenderar alltså inte sidan länken pekar till. Det kan vara att du fått betalt för att länka till en webbsida eller använder affiliatelänkar – båda bör vara nofollow enligt Google.