Innehåll
11/5/2025

Vad är en hemsida, webbplats och webbsida?

Skillnaden på hemsida, webbsajt och webbsida är större än många tror. Hemsida är förstasidan för domänen, webbsajt avser hela sajten och allt innehåll, och webbsida är en enskild sida på sajten. Läs mer om skillnaderna här.

Vad är skillnaden på en hemsida, webbplats och webbsida? Har du någon gång funderat på hur begreppen används och vad de faktiskt betyder? Och hur hjälper en webbsajt ditt företag även om du inte säljer något på internet? Här svarar vi på de vanligaste frågorna som ställs av svenska konsumenter idag.

Hemsida, webbplats och webbsida

Vad är en hemsida?

Ordet “hemsida” kommer från engelskans “home page” och betyder startsidan på en webbplats. Det är den första sidan på en webbplats när du besöker den genom att bara skriva in domännamnet, exempelvis robinhaaf.com, och utan något tillägg i webbadressen.

Hemsidan kan ses som en introducerande sida för besökaren, med tydlig och övergripande information som leder vidare till andra sidor som är mer specifika.

Här är exempel på vad en hemsida kan innehålla:

  • Tydlig presentation av företaget/webbplatsen
    Besökaren ska direkt förstå vad som erbjuds och varför det är relevant.
  • Kontaktinformation eller länk till kontaktsida
    Det ska vara lätt att ta kontakt med sajtägarenm antingen via mejl eller ett kontaktformulär.
  • Call to action (CTA)
    Hemsidan ska aldrig vara den sista för besökaren – det ska finnas tydliga hänvisningar till fler sidor och mer information.
  • Kundnytta i fokus
    Hemsidan är en perfekt plats att lyfta fram information om tjänster, produkter och generell kundnytta för besökaren.
  • Enkel navigering
    I princip alla webbsajter har ett menysystem och det gäller så klart även hemsidan. Menyn ger interna länkar som visar strukturen och ger viktig länkning mellan relevanta webbsidor.
  • Förtroendebyggande
    Hemsidan är perfekt för omdömen, logotyper från kunder och information om arbeten som bör lyftas fram som positiva exempel.

Det svenska ordet “hemsida” används ofta betydligt bredare än engelskans motsvarighet.

Många menar hela webbplatsen när de pratar om hemsidor, men det är alltså inte korrekt och det kan leda till missförstånd i diskussioner. Säg “hemsida” eller “förstasidan” när du pratar om den första sidan på en domän, och “webbplats” när du menar just hela webbplatsen med alla dess sidor.

Ett annat ord för hemsidan är "startsida" då man historiskt sett sidan som starten på ett besök. Begreppet startsida har dock tunnats ut de senaste åren eftersom det blir allt ovanligare att man går till just hemsidan vid ett första besök. Startsidan är istället den första sidan besökaren landar på oavsett vilken webbsida det är.

Vad är en webbplats?

Ordet “webbplats” kommer från engelskans “web site” och används när man övergripande pratar om alla webbsidor och allt innehåll på en domän. Här pratar vi alltså inte om själva hemsidan som är den första sidan direkt på domännivå, utan allt digitalt innehåll som är knutet till en domän.

En webbplats kan innehålla från några få webbsidor och ha i princip hur många som helst. Större webbsajter har ofta miljontals webbsidor. Exempel på sådana är Wikipedia, Prisjakt och Reddit vars innehåll av måste delas upp på en mycket stor mängd sidor för tydlighet, enkelhet och av praktiska skäl.

När vi pratar om en webbplats är det ofta nära knutet till varumärket som står bakom sajten. Därför är det viktigt att webbplatsen representerar just din verksamhet så verklighetstroget som möjligt. Det är en utmärkt plats för att marknadsföra dina tjänster och produkter till nya kunder.

Vad är en webbsida?

Ordet “webbsida” använder om specifika sidor på en webbplats. Alla URL:er, eller webbadresser, pekar till enskilda webbsidor. Du kan jämställa en webbsida med en sida i en bok. Varje boksida är numrerad och har ett specifikt innehåll – exakt som en webbsida på en webbsajt.

Varje webbsida har en unik webbadress, en så kallad URL. Hur den ser ut beror helt på hur webbsajten är uppbyggd och vilket system den bygger på. Exempelvis om den använder Wordpress, Wix eller ett hemmabyggt system (vanligt hos mycket stora webbsajter).

Wix är ett av många exempel på plattformar för att bygga webbsajter.

Är det enkelt att göra en webbsajt?

Att skapa en webbsajt och göra den tillgänglig på internet är enkelt. Det finns kostnadsfria verktyg som på bara minuter ger dig en fungerande webbsajt och med minimalt arbete. Vad många nybörjare inte tänker på är att det finns en dold komplexitet i att ha en webbsajt – och det är arbetet med SEO-optimeringar för att öka synligheten. Utan rätt planering i förväg, rätt innehåll på sajten och grundläggande kunskap om hur sökmotorer har du kanske en webbsajt på nolltid, men utan att den syns på internet.

Hur mycket kostar det att ha en webbsajt?

Kostnaden för att skapa, driva och underhålla en webbsajt beror helt på hur stor den är och om den har en webbshop. En mindre sajt med några få sidor, ingen webbshop och som är rent informativ går att ha för några hundralappar varje år. Med en webbshop och de tekniska krav som följer med det ökar kostnaden till flera tusen om året beroende på storlek och komplexitet.

Ska jag ha en webbsajt?

En vanlig fråga från företagare är huruvida de ska ha en webbsajt eller inte. Framför allt mindre butiker som bara har en fysisk butik undrar om det är värt tiden och pengarna – och svaret på den frågan är att absolut bör man ha en egen webbsajt. Det finns flera fördelar även om man inte säljer något. Det handlar om att skapa en närvaro och synlighet som gör att kunder kan hitta just din webbsajt och bilda sig en uppfattning om vad din verksamhet gör.

Läs mer om företag verkligen behöver en webbplats och hemsida 2025 här.

Vad är en URL eller webbadress?

Du har säkert hört begreppen “URL” och “webbadress” någon gång. De betyder exakt samma sak och är adressen till webbsidor på en webbsajt. Det är viktigt att ha tydliga, välformade webbadresser som är beskrivande och lätta att förstå för kunden. Det hjälper dem att förstå innehållet och sätter rätt förväntan redan innan de går till webbadressen i sin webbläsare.