Vad är en innehållsstrategi?
En innehållsstrategi är en långsiktig plan som styr innehållet du och ditt företag skapar och publicerar. Se den som en kompass för att sätta riktningen för alla blogginlägg, videor, inlägg på sociala medier och nyhetsbrev. Målet är att hela tiden ha ett tydligt syfte med allt som skapas, och se till att de bidrar till dina specifika affärsmål.
Innehållsstrategin svarar på de viktigaste frågorna för just ditt företag och dina behov.
- Varför skapar vi innehåll? (Målet, t.ex. öka varumärkeskännedom, generera leads eller utbilda kunder).
- Vem pratar vi med? (Målgrupper, deras behov och utmaningar).
- Vad ska vi prata om? (Ämnen och budskap som är relevanta för målgruppen och positionerar företaget som expert).
- Var ska vi publicera? (Kanalerna, exempelvis Facebook, LinkedIn eller Instagram, där målgruppen är aktiv).
- Hur ska vi skapa och hantera det? (Processer, resurser och en innehållskalender för planering).
Med en innehållsstrategi behöver den som skapar material inte längre gissa sig till vad som fungerar och var det ska användas. Strategin skapar en tydlig medvetenhet och en mätbar aktivitet som driver ditt företag framåt.
Rätt budskap når rätt person vid rätt tidpunkt. Det hjälper dig att bygga ett starkt band till dina kunder där trovärdigheten ökar med värdet på företagets innehåll och budskap. Du kan skapa din egen strategi från grunden helt själv eller använda en marknadscoach som hjälper dig från det första till sista steget i planeringen och utförandet.

6 vanliga problem som innehållsstrategin löser
Tiden räcker inte till
Om det är något småföretagare känner till alltför väl är att tiden sällan räcker till allt som behöver göras. Marknadsföring är ett svart hål som gärna slukar alla lediga stunder. Utan en tydlig innehållsstrategi blir arbetet reaktivt och splittrat. Du publicerar något när det dyker upp en tanke eller idé, utan att det finns en stabil planering bakom eller ett uttalat syfte. Med en strategi och en innehållskalender får du en tydlighet som hjälper dig att planera framåt och frigöra tid som kan användas till andra, viktiga saker.
Budskapet når inte ut
Känner du att dina budskap inte når ut till din målgrupp? Många småföretag försöker ofta nå alla utan att lägga en tillräcklig planering som ger ett tydligt syfte med kommunikationen. Det blir för generiskt och platt där ingen känner sig träffad av marknadsföringen. En innehållsstrategi tvingar dig att hitta och fokusera på en specifik persona – du riktar dig mot deras problem och behov, med ett språk som tilltalar rätt grupp. Du får ett skräddarsytt innehåll som ger relevanta budskap som engagerar. Chansen till konvertering ökar och du bygger starkare relationer med potentiella kunder.
Annonser kostar för mycket
Att annonsera är ruskigt dyrt och speciellt småföretagare som använder betald marknadsföring för att dra in merparten av trafiken till en webbsajt får i längden ett mycket kostsamt problem att tampas med. En innehållsstrategi bygger långsiktiga lösningar för att öka den organiska räckvidden som inte kostar per klick eller visning. Med värdefullt och delbart innehåll som stärker din webbplats attraherar du potentiella kunder både via sökmotorer och sociala medier. En tydlig strategi minskar behovet av dyra annonser och skapar med tiden en hållbar marknadsföringskanal som genererar trafik och leads över tid.
Marknadsföringen ger inga resultat
Månad efter månad betalar småföretaget dyrt för marknadsföring som inte leder till kunder som konverterar. Utan en innehållsstrategi kan det ofta kännas som att "inget händer", något som går att häröra till avsaknaden av tydliga mål. Om du inte vet varför du skapar innehåll är det också mycket svårt att veta vad som ska mätas. Strategin hjälper med att sätta målsättningar och tydliga, mätbara KPI:er som ger dig ökad tydlighet. Du kan enkelt se vad som ligger framför dig och jämföra bakåt för att se hur olika perioder har presterat.
Oklart vilka mål som ska uppnås
Vilka marknadsföringsinsatser är det egentligen som ger bäst resultat? Var det nyhetsbrevet du skickade förra månaden, inlägget på LinkedIn eller annonseringen på Facebook? Innehållsstrategin kopplar alla dina aktiviteter till ett övergripande mål och använder tydlig spårning för att mäta effekten. Du får tydliga besked, svart på vitt, vad som fungerar och kan analysera varför. Det hjälper dig att fortsätta utveckla strategin och stätta nya KPI:er framåt. Genom att optimera dina insatser med datadrivna beslut ökar chansen att du ser ökade framgångar istället för att behöva gissa dig fram till vad som ger bäst resultat.
Tär på varumärket
Med marknadsföring som är inkonsekvent och planlös ökar risken att du skadar företagets varumärke. Potentiella och befintliga kunder kan uppleva marknadsföringen, och i förlängningen företaget, som oprofessionellt eller direkt opålitligt när budskapet, tonen och den visuella identiteten skiftar. En innehållsstrategi gör att du får en röd tråd i all kommunikation och definierar företagets röst och stil. Det gör att du bygger ett starkt och igenkännbart varumärke över tid med högre trovärdighet. När kunderna vet vad de kan förvänta sig av dig och ditt företag ökar förtroendet.

Kom igång med din innehållsstrategi – fyra enkla steg
Definiera dina affärsmål – sätt ditt "varför"
Det mest grundläggande arbetet till en innehållsstrategi är att förstå varför du ska skapa något överhuvudtaget.
Vad är det viktigaste som du försöker uppnå med att skapa och dela innehåll de kommande 6 till 12 månaderna? Här är det viktigt att fokusera på själva innehållet – inte att du ska publicera något.
Kanske är det att du vill öka försäljningen i din webbshop, etablera ditt företag som en auktoritet inom er nisch eller att få fler prenumeranter till ett nyhetsbrev.
Så här tar du action: Skriv ner tre affärsmål som du vill att ditt innehåll ska hjälpa till att uppnå. Se till att affärsmålen är konkreta och mätbara!
Ta reda på din optimala målgrupp
För att innehållet ska ha maximal effekt och hjälpa dig nå dina affärsmål är det viktigt att rikta sig till rätt målgrupp. Därför är det viktigt att du slutar prata med precis alla besökare på din webbplats.
Skapa en profil som matchar din idealkund, även kallat en "persona", som du kan referera till varje gång nytt innehåll skapas. Det behöver inte vara speciellt komplicerat – tänk dig en verklig kund som du vill rikta dig till, se deras utmaningar och problem, och förstå hur dina produkter eller tjänster löser de problemen.
Förstå vilka frågor de ställer sig, vilka frustrationer de har och ta reda på vad de drömmer om i vardagen eller i arbetet.
Så här tar du action: Undersök vad som utgör din idealkund och skriv ner allt du kommer på. I sin allra enklaste form kan det vara åldersgrupp, familjeförhållande, vilka problem och frustrationer de har och var personen bor. Du kan göra en persona precis så detaljerad som du vill, det viktiga är att du förstår din persona och hur du pratar med hen.
Välja dina kärnämnen – vad vill du prata om?
När du vet vem du ska rikta innehållet till är det dags att förstå vad du ska prata om i dina kanaler. Här gäller det att du utgår från din expertis och dina kunders problem som ska lösas.
Undvik att bredda för mycket, om det inte finns ett starkt syfte. Använd din kompetens till att blir erkänd inom ditt företags nisch och bli en auktoritet på de områden som betyder något för dig.
Arbeta med innehållspelare som delar in materialet i olika segment. Varje pelare blir grunden för det du skapar och gör att du håller dig inom de områden som bestämts.
Så tar du action: Brainstorma fram tre till fem innehållspelare som är direkt kopplade till din expertis och dina kunders problem. Skriv ner dem som rubriker och välj två eller tre ämnesrubriker till varje pelare.
Välj kanaler och format – var vill du synas?
Innan du börjar sprida ditt budskap och innehåll måste du förstå hur läsarna ska ta del av materialet. Du behöver inte finnas överallt, åtminstone inte i början.
Att hantera en blogg, ett nyhetsbrev, TikTok, Facebook, Instagram, Threads, X och Medium på en och samma gång är en överväldigande uppgift. Välj rätt utifrån din kundprofil för att nå ut till idealkunderna med störst potential.
Är det företag du försöker nå ut till är det LinkedIn som gäller i ett första steg. Har du en visuellt tilltalande produkt kan Instagram vara bra. Annars kan ett första, inledande steg vara en blogg med tillhörande nyhetsbrev, samt ett socialt nätverk.
Så tar du action: Välj en primär kanal där du tror den största potentialen finns. Därefter väljer du huvudformatet att börja med, exempelvis textinlägg på LinkedIn eller Shorts på YouTube. Fokusera din energi där de första månaderna – och glöm inte att mäta resultaten för att se om ni har ökat konverteringsgraden eller andra värden.
Innehållsstrategi – här är en enkel mall
Vill du inte skapa hela din innehållsstrategi från grunden själv? Vi hjälper dig att komma igång med en enkel innehållsstrategi (mall) för content som skapar kunder. Sätt din strategi redan idag – ladda hem mallen här.