Vad är en Rich Snippet?
En så kallad "rich snippet" kallas även för "rich results" och är ett utökat sökresultat på Google. Den extra informationen hämtas från webbsidan som visas i sökresultatet och kan vara detaljer som prisinformation, omdömen, lagerstatus och mer. Google visar alltså mer data som kan vara lockande för besökaren och öka chansen till fler besökare.

Skillnaden på vanliga sökresultet och en rich snippet
När Google visar ett sökresultat består den grundläggande informationen som visas av tre delar:
- En rubrik
- En metabeskrivning
- En webbadress
Utöver det visas även en ikon för webbplatsen om sådan finns, samt datumet när webbsidan antingen publicerades eller senast modifierats.
Med utökad data lägger Google till extra information som både blir visuellt tilldragande för ögonen och är upplysande för intresserade. Informationen som kan visas är bland annat:
- Pris på produkt
- Antalet omdömen på en produkt
- Snittbetyget på alla omdömen
- Tid för matlagning om det är ett recept
- Namnet på recensenten som testat en produkt
- Lagerstatus på säljbara produkter
- Utökad information om musik och film
Google blir allt bättre på att tolka och förstå relevant data för att visa informationen i sökresultatet utan att du behöver göra något. För att vara helt säker på att Google hämtar och visar rätt information måste du dock använda strukturerad data, en så kallad "schema".

Olika typer av Rich Snippets
Produkt

Den kanske vanligaste typen av utökat sökresultat är för produkter. Här visas pris eller prisintervall, produktbilder, antal omdömen, snittbetyg, lagerstatus och mer.
Läs mer om schemat för produkter här.
Recension

Utökat resultat för recensioner och tester inkluderar namnet på den som recenserade produkten och det övergripande betyget.
Läs mer om schemat för recensioner här.
Recept

Sökresultat för recept visar bland annat snittbetyget, antalet omdömen och hur lång tid det tar att laga maten som utökat resultat.
Läs mer om schemat för recept här.
Organisation

Organisationer och bolag kan använda ett schema som ger ytterligare information till Google och andra sökmotorer för utökad visning. Bland annat med företagsnamn, bolagsbeskrivning, ägare och mycket mer.
Läs mer om schemat för organisationer här.
Nyhetsartikel

Om du skriver artiklar eller blogginlägg med nyheter kan webbsidorna använda ett schema som heter NewsArticle för extra synlighet i sektionen "Huvudnyheter" på Google.
Läs mer om schema för nyhetsartiklar här.
Rich Snippets påverkar inte sökresultatet – däremot CTR
Schemas som används till Rich Snippets påverkar inte sökresultet. Även om strukturerad data är bevisligen uppskattat av sökmotorer och AI finns inget som talar för att de är faktisk faktor när webbsidor rankas i sökresultatet.
Google har uttryckligen sagt att schemas inte påverkar hur sökmotorn placerar webbsidor. Med det sagt finns inget att förlora på att faktiskt implementera strukturerad data på sajten. Rätt implementerat har du allt att vinna då en Rich Snippet ökar CTR (Click Through Rate) vilket blir en indirekt rankingfaktor då Google ser att dina resultat får fler besökare, och därmed ökar chansen till visning högre upp i resultatet.
Använd rätt schemas, fixa eventuella felaktigheter och se till att få synligheten du förtjänar i sökresultatet.
Välj rätt schema för att synas med Rich Snippet
- Det är viktigt att du förstår vilka Rich Snippets som fungerar bäst med just din webbplats – och väljer de som är optimala för ditt innehåll. Du är aldrig låst till bara en, men välj aldrig schemas som inte är anpassningsbara för materialet du publiceras.
- Läs om vilka schemas som finns för att få Rich Snippets. Använd den officiella webbplatsen Schema.org för att se alla dina möjligheter. Ta dig tiden att förstå vad som finns, hur det fungerar och vilka alternativ som är valbara för din sajt.
- Validera alltid nya implementationer av schemas. Gör implementationen, ladda sidan i ett valideringsverktyg, justera om det uppstår felmeddelanden. Oftast är det mindre fel som inte är kritiska, men låt dem inte ligga för länge. Fixa så snabbt du kan.
- Kontrollera hur implementationen påverkar sökresultatet för dina webbsidor. Det kan ta dagar, veckor eller längre innan du får en tydlig effekt. Använd analysverktyg för att mäta effekten av schemas och Rich Snippet i sökmotorerna.
- Lägg till, ta bort och uppdatera dina schemas när nya behov uppstår. Om din webbplats ändras kan du behöva validera implementationen på nytt.
Det här är strukturerad data
Strukturerad data är information som bäddas in i koden till webbsidor för att kunna läsas av maskiner. Informationen är strukturerad på ett speciellt sätt som följer en standard för att läsningen ska fungera identiskt på alla webbplatser.
Anledningen till att man använder strukturerad data är att det ger tydlig och klar information om specifik data som olika tjänster behöver. Exempelvis vill Google ha tydliga indikationer på vad en sida innehåller så att den kan klassificeras i sökresultet. Beroende på typen av innehåll kan extra information tillhandahållas som gör det extra tydligt.
Om du har en webbshop med produktsidor kan de ha strukturerad data som indikerar namnet på produkten, lagerstatus, prisuppgift, sku/gtin/mpn, snittbetyg baserat på omdömen samt hur många omdömen totalt på produkten. Informationen ska finnas för besökaren att se också, men för att Google inte ska behöva leta själv kan den identifiera allt i koden med en tydlig uppställning som sökmotorn förstår direkt.
Läs mer om strukturerad data och hur det fungerar här.