Kvinna som ler i bakgrunden och i förgrunden ser vi en mobilkamera som spelar in henne när hon gör innehåll

Exempel på inbound marketing

En guide för småföretagare

Inbound marketing som strategi ser till hela kundresan för att erbjuda potentiella kunder innehåll i sitt sökande som leder dem närmare sitt mål.

Det kan vara svårt att ta till sig betydelsen av inbound marketing utan att se faktiska exempel.

Nedan har du två exempel på inbound marketing. Ett som är en av våra egna inbound strategier och en som är en av våra kunders strategier.

3 snabba om Inbound Marknadsföring
Besökare som får relevant innehåll har större chans att konvertera.
Ser till att dina produkter / tjänster uppmärksammas av rätt kunder.
En lead via inbound marketing är 61% billigare än en lead via outbound.

Har du redan koll på hur inbound fungerar? Hoppa till del 3 👇

I nästa steg kollar vi på vilka kanaler du har att välja på för att anpassa din inbound strategi till att nå rätt kunder för ditt företag.

Exempel utifrån vår egen strategi på robinHAAF

Som en inbound byrå så använder vi ju såklart inbound för oss själva.

Till oss har vi identifierat att kunder som vi letar efter att jobba med inbound med är de som vill:

  • Förbättra sitt varumärke över tid
  • Har långsiktiga mål
  • Vill se tillväxt i företaget
  • Har kunder de jobbar med

Vi har som mål att få fler småföretagare att börja skapa innehåll utifrån inbound som marknadsföringsstrategi.

Eftersom vår hemsida var ny så valde vi att använda oss av sökannonser på Google för att få in besökare till en landningssida på vår hemsida.

På den landningssidan erbjuder vi en quiz som lead magnet fångar vi de som är intresserade av att ta reda på hur de kan förbättra sin marknadsföring längs kundresan för att får fler leads till sitt företag.

När någon har gjort quizzen så kan de skriva in sin mail för att få en vidare utveckling av sitt resultat. Via det så får vi mailadresser (= leads) som vi kan fortsätta att skicka information om marknadsföring till deras inkorg med.

Läs till det att vi INTE säljer till dem i detta skedet. Det enda dem har visat oss är att de är intresserade, inte att de vill bli pitchade med våra tjänster.

Vi har i detta steget testat att erbjuda dem en gratis marknadsföringskonsultation, för att kunskapsbrist har varit det största problemet för småföretagare med sin marknadsföring. Det har inte funkat så väl, vi saknar mest troligt förtroendet vid det steget, så vi har gjort om den till en automatisk emailsekvens med mer information kring deras behov av förbättrad marknadsföring för lead generering.

Med tid kan det ha vunnit förtroendet, till den mån att vi kan pitcha in konsultation för att få till en personlig kontakt, som vi sen kan hjälpa dem vidare med att förbättra.

Exempel på en kunds marknadsföringsstrategi

Som en inbound byrå så hjälper vi företag att få koll på alla bitar med deras marknadsföring.

En av våra kunder är en löpcoach (även en av de första hemsidor jag designade via Webflow för 6 år sedan) så tog vi fram en strategi för deras marknadsföring där de vill hjälpa sina löpare med bättre löpteknik till att springa utan skador.

Till det tog vi fram guider kring de vanligaste löparskadorna. Som besökarna av leds vidare till att få övningar speciellt anpassade för deras specifika löpskada.

  • Till de så designade vi deras hemsida
  • Vi skrev artiklar till deras guider kring löparskador.
  • Vi kopplade ihop deras emailmarknadsföringsprogram.

Hela deras funnel blev till att fånga dem via intresset kring en skada de har. Ge dem en chans till självhjälp, men erbjöd coacherna som en hjälp om de körde fast.

Det handlar mycket om att bara finnas där när de behöver en. Vilket är fint med just inbound, för det känns inte så sälj'igt, mer hjälpande.

Alla vet vi hur det känns att bli sålda till, där är det sköna med inbound, för det känns verkligen som att du servar dina besökare en lösning de själva får välja.

"Vill du ha vidare hjälp med din löparskada? Skriv upp dig här." 

Vill ni också börja med inbound?

Vi märker ofta att inbound snabbt blir för komplicerat för småföretagen. Speciellt där flera anställda behöver ha flera hattar samtidigt.

Det finns inte någon som har alla kort på handen och det leder ofta till att det blir halvdant gjort eller faller mellan stolarna. Båda gör att resultaten brister.

Därför har vi tagit fram en quiz för att göra en snabb analys av er marknadsföring. Där får ni svar på hur stark er marknadsföring står sig för att kunna täcka hela kundresan med innehåll.

Samt så har vi tagit fram en mall för marknadsföringsstrategi för småföretagare som vill börja med inbound. Med den får ni hjälp på vägen till att kunna prioritera er marknadsföring på det som är viktigast och som ger resultat.

Jag jobbar även nu på att få till en mall för content strategi. Så att även själva skapandet av innehållet kan bli enklare.

Nå rätt kunder via rätt kanaler.

En marknadsföringsstrategi som baseras på inbound marknadsföring hjälper ditt företag att finnas där när dina kunder är mitt i köpresan, men hur når du ut till de kunderna? 

I nästa steg kollar vi på kanalerna du väljer mellan för att anpassa din strategi till att få rätt kunder för ditt företag.

FAQ - Inbound Marknadsföring

Vanliga frågor om vad Inbound Marketing är

Om inbound är så bra, varför använder inte alla företag sig av det?

Alla företag använder sig inte av inbound på grund av vad det krävs för att starta upp. Det tar för lång tid att lära sig, att få alla bitar på plats och för att få resultaten de önskar än vad entreprenören ofta har tålamod till. Även om det i längden genererar bättre resultat än traditionell marknadsföring.

Hur lång tid tar det att få effekt av inbound marketing?

Innan 3 månader ska du inte förvänta dig några resultat, men du kan börja se vissa trender via analys av marknadsföringsinsatserna.
Vid 6 månader gör resultaten sig ofta mätbara, vilket bevisar att metoden fungerar. När du väl ser vad insatserna leder till så förstår du kraften av din investering till att fortsätta. Det är verkligen en snöbollseffekt när du väl hittar rätt och får det att funka.

Är inbound marknadsföring för alla företag?

Om du verkligen bryr dig om dina kunder och de relationer du bygger med dem, samt brinner för att hjälpa dem att nå sina mål genom din kompetens och de tjänster du erbjuder, då är inbound-marknadsföring det rätta valet för dig. Men om du bara gör det för snabba pengar utan ett långsiktigt tänk, bryr dig inte om att bygga ditt varumärke, utan tålamod för att se resultat. Då ger du upp innan du får resultat av en inbound strategi.