Kvinna som ler i bakgrunden och i förgrunden ser vi en mobilkamera som spelar in henne när hon gör innehåll

Vad är Inbound Marketing?

En guide för småföretagare

Inbound marketing är en marknadsföringsstrategi för företag som vill jobba med att generera fler av rätt leads.

Inbound strategin ser till hela kundresan för att få potentiella kunder att hitta ditt företag.

3 snabba om Inbound Marknadsföring
Du skapar innehåll åt dina besökare för att guidea dem till ett beslut.
Du bygger upp ditt varumärke över tid genom att visa på din expertis.
Inbound tar tid men får en snöbollseffekt ju mer du jobbar på den.

Har du redan koll på inbound? Hoppa till del 2.

I nästa steg kollar vi på vilka kanaler du har att välja på för att anpassa din inbound strategi till att nå rätt kunder för ditt företag.

Det är svårt för företag att hitta nya kunder

Med Hubspots State of Marketing fann de att 63% av företag anser att få fler leads och att driva trafik är det svåraste med deras företagande.

Gartners Future of Sales förutspår de att tills år 2025 är 80 % av alla B2B-försäljningsinteraktioner mellan leverantör och köpare via digitala kanaler.

Deras andra undersökning visar att 75 % av B2B-köparna föredrar en säljupplevelse utan säljare.

Det sätter en press på dagens företag att se till att deras marknadsföring ska utbilda deras prospekts.

Vad är det då som gör inbound så bra som marknadsföringsstrategi för att lösa företagens marknadsföring för detta?

Inbound förser alla stegen av köpresan med content

Alla kunder går igenom en kundresa / köpresa inför ett köp. Vissa är långa, andra är korta, men om du räknar med att det kan ta flera månader från att någon först ser ditt varumärke till innan de tar ett beslut om att köpa er produkt, så är du hyfsat rätt på det.

För B2B tenderar köpresan att vara längre då de har helt andra köpcykler och budgetar. Det är fler beslutsfattare med i bilden och köpet påverkar ofta flera avdelningar.

I en studie från Forrester Research fann att den genomsnittliga kundresan för B2B-företag kan ta uppåt 18 månader.

Vid B2C kan köpet bestämmas utifrån en person, vilket redan där kortar ner det rätt rejält. Sett i en undersökning av Adobe där det visade sig att för e-handelsföretag är köpresan ungefär 57 dagar.

Det är fortfarande många dagar av innehåll du behöver för ditt företag att hålla sig top of mind inför deras beslut. Har du innehåll för att tillgodose hela den tiden över alla dina kanaler? Eller har dina konkurrenter det?

Enligt Marketing Prof och CMI så har inte ens 63% av företag en content strategi till att skapa content eller kunna mäta dess effekt. Om ni har det, så ligger ni redan före majoriteten.

Kundresan i 3 steg

För att förstå mängden av innehåll ni behöver skapa, så tar vi en kort genomgång för att se till hur kundresan egentligen ser ut.

1. Medvetenhet

Kunden behöver vara medveten om att de har ett problem innan de börjar leta efter en lösning.

I det här steget vill vi skapa nyfikenhet.

Det finns få kanaler som är så effektiva på det som sociala medier. Där kan du få dem att inse att de har ett problem/önskan som de skulle må bättre av att lösa.

2. Övervägande

När kunden är medveten om sitt problem, så börjar undersökningen kring olika alternativ för att lösa det.

Här är det viktigt att djupdyka med ditt innehåll. Nu är de redan så intresserade att de skulle se eller läsa din längre content som artiklar, videos eller hoppa på en emailkurs.

I det här steget kan det vara speciellt bra med kundrecensioner och fallstudier.

3. Beslut

I den sista fasen ska kunden göra ett beslut och välja en lösning för sitt problem.

Har du bearbetat kunden genom de två tidigare faserna så är du nu en expert i deras ögon. Det är detta vi menar med att bygga en relation med kunden innan de ens gjort ett köp av er.

Denna strategin ökar dina chanser att du vinner kunden genom att ge dessa människor möjligheten att nå sina mål, via användbart innehåll, vid varje steg längs deras resa.

Vad är exempel på innehåll för inbound?

Du gör så att de hittar dig genom att dela innehåll i form av.

  • Blogginlägg
  • Inlägg på sociala medier
  • Betalda sökordsannonser på Google
  • Emailmarknadsföring som nyhetsbrev
  • Använda SEO för att göra din hemsida mer synlig i sökmotorer.

Det speciella med strategin är att dina kunder har olika frågeställningar inför ett köp. Inbound ser till att du har skapat innehåll som svarar på de frågorna.

Nå rätt kunder via rätt kanaler

En marknadsföringsstrategi som baseras på inbound marknadsföring hjälper ditt företag att finnas där när dina kunder är mitt i köpresan, men hur når du ut till de kunderna? 

I nästa steg kollar vi på kanalerna du väljer mellan för att anpassa din strategi till att få rätt kunder för ditt företag.

FAQ - Inbound Marknadsföring

Vanliga frågor om vad Inbound Marketing betyder

Om inbound är så bra, varför använder inte alla företag sig av det?

Alla företag använder sig inte av inbound på grund av vad det krävs för att starta upp. Det tar för lång tid att lära sig, att få alla bitar på plats och för att få resultaten de önskar än vad företagen har tålamod till. Även om det i längden genererar bättre resultat.

Hur lång tid tar det att få effekt av inbound marketing?

Innan 3 månader ska du inte förvänta dig några resultat, men du bör kunna se vissa trender i dina analyser av era marknadsföringsinsatser. Vid 6 månader är resultaten ofta mätbara. När du väl ser vad insatserna leder till så förstår du kraften av din investering till att fortsätta. Det är verkligen en snöbollseffekt när du väl hittar rätt och får det att funka.

Är inbound marknadsföring för alla företag?

Inbound marknadsföring är för alla företag som verkligen bryr sig om att bygga långa relationer med sina kunder. Funkar speciellt bra för B2B med lång köpcykel, flera aktörer att utbilda med ert innehåll. Om du vill åt snabba pengar, du bryr dig inte om att bygga varumärke och har inget tålamod... då ger du upp innan du får resultaten du vill åt.

Vad är skillnaden på inbound och outbound marknadsföring?

Outbound marketing fokuserar på att aktivt söka efter kunder med kalla samtal eller mail, och "störa" dem med reklam i deras flöden på sociala medier eller i TV. Dessa metoder är inte alltid så uppskattade. Med Inbound skapar du innehåll som lockar intresserade leads till ditt företag., genom användbar information ökar du chansen att de väljer dina produkter eller tjänster.