Kvinna som ler i bakgrunden och i förgrunden ser vi en mobilkamera som spelar in henne när hon gör innehåll

Vad är Inbound Marketing?

En guide om inbound marknadsföring för småföretagare

Inbound Marketing är en metod inom marknadsföring som får en potentiell kund att nå ut till dig istället för att du ska behöva jaga kunden.

Målet med all marknadsföring är egentligen att generera fler leads. Men alla leads är inte av samma värde. De som är av högre värde har större chans att de blir till en kund hos er.

En lead är en potentiell kund du har mån att kontakta. Det kan vara att du har deras telefonnummer, email eller hemadress.

En inbound strategi tenderar över tid att få in en högre kvalité av leads. Detta genom att skapa innehåll åt en specifik målgrupp, helst din ideala kund.

Det tar dock en längre tid innan inbound marknadsföring når effekt. Vilket gör att många tappar tålamodet innan de når dit, men effekten för de som håller ut är väl värt insatsen.

3 snabba om Inbound Marknadsföring
Inbound får högre kvalitaté av leads jämfört med annan marknadsföring
En lead från inbound kostar 61% mindre än från outbound
Inbound får en snöbollseffekt ju mer och längre du jobbar på den

Har du redan koll på inbound? Hoppa till del 2.

I nästa steg kollar vi på vilka kanaler du har att välja på för att anpassa din inbound strategi till att nå rätt kunder för ditt företag.

Vilka företag är inbound för / inte för?

Det är dumt att säga att inbound marknadsföring passar alla företag.  

Är ni nystartade och behöver få in kunder för att kunna betala hyran? 
Då skulle jag inte rekommendera inbound för att få in era kunder imorgon.

Missförstå mig rätt, inbound marketing funkar för alla företag, men det är inte alla som får maximalt med nytta av att göra inbound, just nu.

Här är några multipliers / boosters som jag ser företag har som får snabbare effekt från inbound, samt ens lyckas hålla ut för få effekt från den.

Du lär ha flera i varje, men ju fler ni har i den blåa och ju färre ni har i den röda ger en indikator på hur stor chans ni har att se en snabb effekt av era insatser.

Marknadsföringsstrategi för inbound

De företag jag ser som får effekt fån sin marknadsföring, grundar alla sina insatser i en marknadsföringsstrategi.

Marknadsföringsstrategin ger dem en riktning att förhålla sig till med marknadsföringen de når ut med i sina kanaler.

En marknadsföringstrategi ger:

  • En översiktlig plan som beskriver hur du ska nå dina affärsmål genom att använda olika marknadsföringskanaler.
  • Fokuserar på långsiktiga mål och riktning.
  • Inkluderar en analys av din målgrupp och konkurrenter.
  • Beskriver din varumärkesidentitet, värdeerbjudande och positionering.
Men visste du att så mång som 67% av företag inte har en marknadsföringsstrategi? Du kan alltså lägga dig framför 2/3 av alla företag genom att sätta din.

De flesta företag vi snackar med har inte en strategi, vilket fick oss att ta vår och göra en mall utav den. Så vill du ha ett enkelt sätt att sätta er marknadsföringsstrategi?

Som du kan göra redan idag, utan att ha någon speciell tidigare erfarenhet med marknadsföring? Tänkte väl det!

Klicka på knappen nedan för att komma till en sida du kan ladda ner strategin ifrån.

Min första träff med inbound marknadsföring

Första gången jag kom i kontakt med Inbound var när jag 2019 skötte den digitala marknadsföringen åt ett skoföretag.

För att kunna hjälpa folk att få bättre fothälsa så började jag att skriva blogginlägg om fotproblem på deras hemsida.

Allteftersom så växte besökarantalet till flera hundratals besökare i månaden. Vid det laget så insåg jag att vi saknade ett sätt att kunna fortsätta hjälpa dem efter att de läst blogginläggen.

Till det så skapade jag en emailkurs för att kunna dela fotövningar och gå mer på djupet.

Emailkursen var på 10 veckor, utan en direkt intention av att sälja. Ändå så köpte 18.75%, av de 400 som skrev upp sig, för uppåt 280 000 kr.

Men det förstod jag inte då. Det var först när jag gick igenom siffrorna för bara ett år sedan som det slog mig; insikten till kraften bakom inbound marknadsföring.

Att kunna fylla en hel kundresa med innehåll, med ämnen som är relevanta för besökaren och anpassat för när de väl sökte efter det, var både ett roligt och effektivt sätt att marknadsföra sig på.

Snabbguide för att lyckas med inbound marketing

Du gör så att de hittar dig genom att dela innehåll i form av.

  • Blogginlägg
  • Inlägg på sociala medier
  • Betalda sökordsannonser på Google
  • Emailmarknadsföring som nyhetsbrev
  • Använda SEO för att göra din hemsida mer synlig i sökmotorer.

Det speciella med strategin är att dina kunder har olika frågeställningar inför ett köp. Inbound ser till att du har skapat innehåll som svarar på de frågorna.

Nå rätt kunder via rätt kanaler

En marknadsföringsstrategi som baseras på inbound marknadsföring hjälper ditt företag att finnas där när dina kunder är mitt i köpresan, men hur når du ut till de kunderna? 

I nästa steg kollar vi på kanalerna du väljer mellan för att anpassa din strategi till att få rätt kunder för ditt företag.

FAQ - Inbound Marknadsföring

Vanliga frågor om vad Inbound Marketing betyder

Om inbound är så bra, varför använder inte alla företag sig av det?

Alla företag använder sig inte av inbound på grund av vad det krävs för att starta upp. Det tar för lång tid att lära sig, att få alla bitar på plats och för att få resultaten de önskar än vad företagen har tålamod till. Även om det i längden genererar bättre resultat.

Hur lång tid tar det att få effekt av inbound marketing?

Innan 3 månader ska du inte förvänta dig några resultat, men du bör kunna se vissa trender i dina analyser av era marknadsföringsinsatser. Vid 6 månader är resultaten ofta mätbara. När du väl ser vad insatserna leder till så förstår du kraften av din investering till att fortsätta. Det är verkligen en snöbollseffekt när du väl hittar rätt och får det att funka.

Är inbound marknadsföring för alla företag?

Inbound marknadsföring är för alla företag som verkligen bryr sig om att bygga långa relationer med sina kunder. Funkar speciellt bra för B2B med lång köpcykel, flera aktörer att utbilda med ert innehåll. Om du vill åt snabba pengar, du bryr dig inte om att bygga varumärke och har inget tålamod... då ger du upp innan du får resultaten du vill åt.

Vad är inbound och outbound marknadsföring?

Inbound och outbound marketing skiljer sig genom att outbound går ut på att aktivt kontakta leads med kalla samtal eller mail utifrån en målgrupp de riktar in sig på, och "störa" dem för att få deras uppmärksamhet. Med Inbound skapar du innehåll som lockar intresserade potentiella kunder till ditt företag. Leads via inbound har en högre kvalité än via outbound eftersom din lead är de som tar första steget, vilket ökar chansen att de verkligen vill ha det ni erbjuder.