Kvinna som ler i bakgrunden och i förgrunden ser vi en mobilkamera som spelar in henne när hon gör innehåll

Hur fungerar Inbound Marketing?

En guide för småföretagare

Inbound marketing funkar genom att förse hela kundresan med innehåll för att erbjuda potentiella kunder där de är i sitt sökande.

Om du missar ett steg med ditt innehåll så ökar risken att de hittar sig till era konkurrenter som kan ha det svaret istället.

Det kvittar för kunden om resan avslutas hos er eller hos en av era konkurrenter.

3 snabba om Inbound Marknadsföring
Besökare som får relevant innehåll har större chans att konvertera.
Når en större del av marknaden
En lead via inbound marketing är 61% billigare än en lead via outbound.

Har du redan koll på hur inbound fungerar? Hoppa till del 3 👇

I nästa steg kollar vi på vilka kanaler du har att välja på för att anpassa din inbound strategi till att nå rätt kunder för ditt företag.

Hur inbound skapar nya kunder

Många marknadsföringsbudgetar slängs i sjön jakten på nya kunder. Detta är för att de bara jagar de 3% av marknaden som står redo att köpa.

Inbound skapar istället nya kunder genom att rikta sig med innehåll till de resterande 97% av marknaden (de som dina konkurrenter missar 🤫) som är några steg bort från köpet och fortfarande söker efter den bästa lösningen.

De olika nivåerna av marknaden vid given tidpunkt

3% står mellan att välja vilken produkt / tjänst

Det är här 80% av marknadsföringen går till spillo. Det är den vanligaste formen av marknadsföring, om än en desperat sådan.

Jag är säker på att du sett den i dina flöden; den som gör att det känns så säljigt och som gör att man tröttnar på alla annonser i sitt flöde. Det är annonser eller inlägg som oftast ser ut som:

"Vi har rea på..." eller "Erbjudande på våra..." eller "kom och besök oss på..." eller så kör de annonser med konverteringsfokus = "köp nu!"

17% söker efter vilken lösningar det finns

De är inte helt redo att köpa, men är öppna för det. Om du är den som hjälper dem att få den information de behöver, i ett lättillgängligt format som är relevant för dem. Då tänker de på dig när de når köpfönstret.

Skapar du innehåll som förser information i stegen som löper upp till köpet, så har du en mycket högre chans att få vara den de köper av.

20% är medvetna om att de ha ett problem

Ett tidigare steg, men liknar ovan för informationssökande. Men vad de söker efter och hur angelägna de är att leta vidare är den stora skillnaden.

60% Har ingen aning att de ens har ett problem som behöver lösas

Dessa lyckligt omedvetna människor är svåra att få till nästa steg, men med rätt kommunikation kan de göras medvetna om det problem som ligger framför dem.

Om du precis börjar med din marknadsföring så är de första 40% ovan de som ger dig mest valuta för dina insatser.

Ett exempel på denna processen jag hört om detta var en bank som gjorde en guide om hur du startar företag.

Vilket kanske känns lite konstigt att komma från en bank, men detta var tills man insåg deras initiativ.

Om deras guide hjälper någon att gå från idé till företag, då behöver de sen även ett företagskonto på en bank.

Vilken bank tror ni då att de lutar åt att de väljer? 😉

Detta är hur inbound marketing SKAPAR kunder, den tar någon från att inte alls tänkt på er produkt till att ni är den självklara lösningen.

Men hur gör man detta då, undrar du säkert! Med innehåll som skapar efterfrågan, såklart.

Hur ser en inbound strategi ut?

När vi jobbar med våra marknadsföringskunder så lägger vi mycket tid på strategin. För innan vi börjar skapa innehåll så behöver vi se att det ligger i linje med era mål, er ideala kund, på rätt kanaler och med ett bra erbjudande.

Men vi börjar från början.

I första fasen analyserar vi all data som finns. Google Analytics är ofta det program ditt den mesta data inom marknadsföring hamnar.

Det kopplar vi sen till försäljningsdata som de har om sina kunder.

Med de två datapunkterna (marknadsföring + försäljning) identifierar vi VEM det är av alla företagets kunder som är de mest värdefulla. Varför vill vi veta detta? 

Jo, om ni skapar någon form av marknadsföring så vill ni att det görs så nära den försäljning som ger mest pengar in på kontot.

Om ni får in fler kunder av den sorten så kommer det ha störst effekt på er omsättning.

Saknar ni marknadsföring- & försäljningsdata? Använd nedan 4 frågor för att få en idé om er ideala kund. Vi har hittat att det ofta stämmer rätt bra överens med siffrorna.

 • Har de varit roliga att jobba med som kund? 
 • Har de varit lönsamma för er? 
 • Har de fått bra resultat av er tjänst/produkt? 
 • Har de rekommenderat er vidare eller lämnat omdöme?

Efter att vi har hittat VEM det är som vi helst vill nå med marknadsföringen. Då börjar vi att ta fram en content strategi som formar en marketing funnel.

Där går vi igenom format på content och vilka kanaler som ska användas som i sin tur dikterar vilka ämnen det är som vi vill ta upp, som med största sannolikhet resonerar med era ideala kund = bästa målgrupp.

Hur inbound funkar = du skapar efterfrågan och fångar deras intresse

För att få inbound att funka så behöver vi gå igenom skillnaden på Demand generation och Lead generation.

Demand Generation handlar om att nå ut till fler människor och skapa intresse för ditt varumärke, dina produkter eller tjänster.

I nästa steg fångar Lead Generation upp deras intresse och vårdar dem inför att de står redo att ta ett köpbeslut. Helst inne i er säljpipeline, såklart!

Demand generation är i första steget, och Lead generation är den naturliga uppföljningen när ni väl fått upp efterfrågan.

Vad är Demand Generation?

Efterfrågegenerering bygger på att utbilda målgruppen om deras problem och potentiella lösningar genom innehåll som engagerar och skapar förtroende för er som experter.

Några exempel på hur du jobbar med er marknadsföring i demand generation:

 • Blogginlägg för ”top-of-the-funnel”-leads som försöker förstå sitt problem
 • Inlägg i sociala medier
 • Influencer-marknadsföring för att nå en ny del av din målgrupp
 • En guide om Inbound marknadsföring 😉

Vad är Lead Generation?

Lead Generation är för att attrahera (och identifiera) dina potentiella kunder till att ta nästa steg med er som varumärke för att mer personligen kunna ta hand om dem.

I de flesta fall handlar det om personer som redan har engagerat sig i ditt varumärke (särskilt tack vare dina ansträngningar för att skapa efterfrågan).

Några exempel på leadgenerering är:

 • Blogginlägg med inriktning för jämförelser, case studies och e-böcker
 • Formulär
 • Landningssidor
 • Lead magnets som en quiz
 • E-postmarknadsföring för att vårda leads på ett personligt sätt

Vill ni också börja med inbound?

Vi märker ofta att inbound snabbt blir för komplicerat för småföretagen. Speciellt där flera anställda behöver ha flera hattar samtidigt.

Det finns inte någon som har alla kort på handen och det leder ofta till att det blir halvdant gjort eller faller mellan stolarna. Båda gör att resultaten brister.

Därför har vi tagit fram en mall för marknadsföringsstrategi för småföretagare.

Med den får ni hjälp på vägen till att kunna prioritera er marknadsföring på det som är viktigast och som ger resultat.

Jag jobbar även nu på att få till en mall för content strategi. Så att även själva skapandet av innehållet kan bli enklare.

Nå rätt kunder via rätt kanaler.

En marknadsföringsstrategi som baseras på inbound marknadsföring hjälper ditt företag att finnas där när dina kunder är mitt i köpresan, men hur når du ut till de kunderna? 

I nästa steg kollar vi på kanalerna du väljer mellan för att anpassa din strategi till att få rätt kunder för ditt företag.